Ferietips

Tog- og sykkeltur langs den Gamle Jærbanen

— for deg som ønsker stadig å utforske noe og kombinere flere aktiviteter

For deg som ønsker å utforske og kombinere flere aktiviteter, bør du ta en togtur til Hellvik og sykle langs Den Gamle Jærbanen. Togbillett fra Egersund til Hellvik kjøpes på Vy. Søk etter skilt som viser til Den Gamle Jærbanen og sykle hele veien tilbake til Egersund. Langs veien finner du mange fine rasteplasser, stoppesteder og avstikkere. Ta gjerne tur opp til Launesfjellet for en flott utsikt. Ønsker du å få mer fra turen ved å lære noe nytt om miljøet rundt deg, last ned Magma geopark app og finn en Treasure Hunt som heter Geobike Egersund – Hellvik. Ønsker du overnatting, kan du gjøre det i vokterbolig på den gamle Maurholen stasjon. Vil du ha en padletur med kajakk langs den fine strekningen, kan du bestille det fra Egersund Kajakkutleie. Turen er en del av både Dalane Kyststi og Kystpilegrimsleia.

Om turen
Fra Egersund sentrum følges rv. 44 til stasjonen hvor en tar til venstre og følger Fv. 502 i retning Eigerøy. Her kan gang og sykkelsti og skjermet vei benyttes helt til krysset ved Gamle Eigerøyveien. Der krysses veien og den flotte turvegen blottlegger seg rett etter undergangen av Eigerøyveien. Parkering og informasjonskilter. Selve turen er ca 8,5 km og kan kombineres med den Vestlandske hovedvei videre fra Hellvik.

Maurholen Stasjon
Langs turveien gamle Jærbanen finner du Maurholen Stasjon. I dag leies lokalet ut for overnatting eller private arrangement. Perfekt til sommer- og hagefest med familieaktiviteter og grilling. Kontakt Eigersund Kommune for avtale. Helårsbåndtvang.

Geologi og natur
Den viktigste bergarten i Magma Geopark er den samme som de lysere delene av overflaten på månen – anortositt. Anortositten i geoparken krystalliserte i store magmakamre for ca 930 millioner år siden. Den utviklet seg i rotsonen til en fjellkjede som ligner på det moderne Himalaya. Da isen trakk seg tilbake for siste gang, ble anortositten liggende bar og åpen i landskapet. Les mer her.

Noe du lurer på?