Ferietips

Tur til Eigerøy fyr

— for deg som vil nyte naturen i ro og stillhet

Gåte: Hva har koordinatene 58°26’29,1’’N 5°53’10,8’’E, er nesten 33 meter høyt og ble laget av støpejern i 1854? I stedet for å ringe en venn, kan vi røpe at det brukes til navigering på havet, og finnes langs hele norskekysten … Heldigvis trenger du ikke være skipper for å styre mot Eigerøy fyr – ta turen til fots og følg den godt merkede grusveien.

Eigerøy fyr er det eldste støpejernsfyret i Norge, og ble automatisert i 1989. Som fyr seg hør og bør, sender det ut lys fra et system av lamper og linser, og er en del av et avansert internasjonalt system av sjømerker langs hele kysten. Fyret er åpent hver søndag i hele juli.

Fra sjø og land

Denne 4,6 kilometer lange tur/returen starter fra parkeringsplassen ved Eigerøy fyr og går i et nakent og vakkert kystlandskap. Nyt disse to timene til å ta innover deg naturens ro, livlig akkompagnert av et ivrig fuglekvitterkor. Med på følge anbefaler vi både kikkert og fiskestang, de firbeinte vennene må vente hjemme grunnet dyr på beite.

Området har en helt spesiell geologi og derfor status som geoparkområde. Magma Geoparks app kan stilne sulten til den mest kunnskapstørstige. For romantikere er dette kveldsturen som belønnes med en vakker og gyllen solnedgangen i vest. Blir du mo i knærne, kan fyrvokterboligen leies for overnatting, med soloppgang inkludert.  

Dette sjømerket kan selvsagt beskues fra det våte element, lei en kajakk, ta årene fatt og følg den sikre leden til Eigerøy fyr.  

Om turen

Kom til parkeringsplassen ved Eigerøy fyr med bil eller sykkel. Sykkelen kan du leie fra Turistkontoret. Du kan også bestille overnatting på Eigerøy fyr.

Turen starter fra parkeringsplassen og fortsetter på en grusvei i ca 2 km. Last ned Magma Geopark app for å finne ut mer om geologi og historie langs veien. En perfekt kveldstur for å se sola gå ned i havet.
Adkomst: Fra togstasjon, følg rv 42 mot Eigerøy og følg skilt til Eigerøy fyr. På grunn av svært smal vei kan kun personbiler og minibusser kjøre helt ned til parkeringsplassen.
Tilgjengelighet: Lett tur som går delvis på grusvei og delvis på merket sti. Barnevogn kan brukes på første del av turen. WC på parkeringsplass. Familievennlig. Hund ikke tillatt pga. dyr på beite.
Varighet: turen tar 2 timer tur/retur.

Fyrvokterboligen
Vokterboligen kan leies for dagarrangement eller overnatting.

Noe du lurer på?