Kategorier
Ukategorisert

Magisk juleby

Velkommen til Norges vakreste juleby i Egersund 5.-15.desember. Julestemningen her gir en unik opplevelse der man får brukt alle sansene.

Forside » Aktuelt » Magisk juleby

Magisk juleby

Velkommen til Norges vakreste juleby i Egersund 5.-15.desember. Julestemningen her gir en unik opplevelse der man får brukt  alle sansene. 

Den historierike begivenheten arrangeres nå for 16. gang av iherdige ildsjeler der de fleste har vært med fra starten av. En av disse er «julebygeneralen» Henrik Einar Seglem som reiste sammen med Johan Aakre som klassifiseres som selveste julebyens far, for å se Julemarkedet i Frankfurt bli arrangert. Det ga både mersmak og var en eksepsjonell opplevelse, som resulterte i en Juleby i Egersund. Aakre var i mange år med som komitemedlem og dugnadsarbeider i Julebyen.

Atmosfæren er magisk og en blanding av ulike lukter, smaker og lyder får deg i den rette stemningen. 

– Julebyen ble bare viktigere og viktigere for eigersunderne – både for identitet og handel. Derfor fortsatte vi med å skape en god desember måned for byen. Jul er tradisjon. Derfor er det stort fokus på tradisjon og kvalitet under Julebyen, sier Seglem. I 2003 da Julebyen først ble startet, var det få som hadde tro på konseptet. Men da det enorme juletreet ble satt opp på torget, skjønte folk det var alvor.

Nissetoget er en fast tradisjon under julebyen

– Etter det var det stor velvilje til å hjelpe til. Vi er fortsatt veldig takknemlige for startbidraget vi fikk første året fra Innovasjon Norge og Sparebank 1 SR-Bank. Jakten på årets juletre foregår hele året.

– Vi har funnet treet, men er ikke helt i mål enda. Vi får hjelp fra Rasmussen transport, T.Holand entrepenør og Eigersund Kommune. Det er en fantastisk innsats på dugnad, sier Seglem.

Tradisjon og kvalitet
Årets Juleby vil som tidligere år bestå av mange av de samme flotte utstillerne, samt noen nye. Det er ca. 50 000 besøkende hvert år i løpet av perioden. Julebyen tilbyr alt fra herlig mat til håndlagede produkter. Her får du se ekte håndverk utført av lokale nisjebedrifter. Syngende munker, nissefars hus og rykende varm nissegrøt som spises under det svære juletreet er noe av det du kan oppleve på Julebyen.

Jul er tradisjon. Derfor er det stort fokus på tradisjon og kvalitet under Julebyen.

– Det er mye gøy å bli med på. Selv ser jeg frem til norturagjengens bålstekte kjøttpølse, åpningen av globen hver dag med trompetmusikk av Kjell Hjalmar, samt å ta inn over seg atmosfæren, stemning, lyd, lys og de ulike luktene, forteller Seglem. Dugnad gjør julebyen rimelig.

Magisk Juleby

Rett ved inngangen til Julebyen er det satt opp en stor globe som rommer en oppvarmet scene. Her opptrer alt fra frivillige amatører til profesjonelle med sang og musikk. Forestillingene er gratis.

– Siden det meste med Julebyen er gjort på dugnad, er både inngang og mange av aktivitetene gratis. Det er ingen kommersielle interesser. Du finner varierte tilbud i bodene for både mor, far, søster og bror. God, lokal mat kombinert med lyd, smak og lukter fra bodene er et av høydepunktene i Julebyen, forklarer han.

Opplevelsen av Julebyen skal være ekte og unikt etter tradisjonens tro. I år kommer en nyetablert slaktebedrift, Ollestad kjøtt fra Ualand, som deler ut smakfulle smaksprøver og selger sine produkter.

– Det er veldig hyggelig at de vil bruke vår arena til å fronte seg selv. Julebyen er spesielt lagt opp med underholdning for barn og familier. Du får blant annet møte ekte julenisser som forsterker den gode julefølelsen, sier Seglem. Det skal være rimelig å delta på Julebyen. Arrangørene stiller krav til det estetiske rundt bodutstillerne. Her finner du boder fra hele Sør-Norge. Julebyen har opplevelser for alle fra 2–90 år. Vær sammen med familien eller gode venner, mens du rusler gjennom julemarkedet langs de koselige bodene. Julebyen trekker ikke bare til seg eigersunderen, men også tilreisende fra hele landet. I byen er det stor sjanse for å møte på naboen din, uansett hvor du bor.

Drivkraften
Desember er naturligvis en travel måned for Seglem – slik har det vært de siste 16 årene.

– Etter 16 år kunne det vært spennende å ha en «normal» desember, men det kan kanskje vente noen år. Det som driver meg, er at det betyr mye for byen. Det er viktig å ha dugnad. Det gjør at Julebyen er unik, og bærer ikke preg av reklame eller kommersiell påvirkning. Det er kjekt å planlegge Julebyen, og ikke minst se hvor mange som gleder seg hvert år. Det føles spesielt når barn og unge fra 1-16 år ikke husker Egersund uten Juleby. For dem har alltid Julebyen eksistert. Det legger et press på å holde nivået oppe. Julebyen får deg i en koselig stemning hvor du får brukt alle sansene dine. Her kan du kose deg og slappe av. Man opplever ikke det jaget som gjerne mange kan kjenne på ved slike arrangementer. Trenger du et lite avbrekk, er det ikke langt til gågaten hvor du finner koselige nisjebutikker og varierte caféer og restauranter. Her er det noe for alle.

«Det er kjekt å planlegge Julebyen, og ikke minst se hvor mange som gleder seg hvert år».  

– Julemarkedet ligger midt i byen. Du kan også gå og kikke i gågaten i hyggelige butikker. Julebyen inneholder en komplett pakke som dekker alle behov og byr på mange valgmuligheter. Under Julebyen bruker man hele byen, og man kan komme inn fra alle kanter. Ta en tur innom de ulike nisjebutikkene, kjøpesenteret Amfi, eller nyte så mange timer du vil på markedet.

Gode kollektivtilbud
Under Julebyen er det gode buss- og togforbindelser inn og ut av Egersund. Det er også ordnet med egne shuttlebusser som tar deg fra togstasjonen til Julebyen.

– Det er fokus på at det skal være hyggelige priser ved å reise kollektivt, slik man kan bruke mer av budsjettet på selve Julebyen. Hvis du har lyst på overnatting kan du benytte deg av hotell eller bobilovernatting midt i Egersund sentrum. Julebyen har fått stor og god hjelp av Eigersund kommune, Dalane VGS, Egersund Sentrumsforening, Markedsrådet for handel i Egersund og andre støtteforeninger og bedrifter. Julebyen arrangeres årlig over to helger, torsdag til og med søndag. Seglem står på som Julebygeneral så lenge rammene rundt dugnad, samarbeidspartnere og kommune er på plass. Å se hvordan andre gleder seg til Julebyen hvert år, gjør at all arbeidet som ligger bak er verdt det for alle som er med i Julebykomiteen.