Kategorier
Ukategorisert

Trollpikken

Den karakteristiske steinformasjonen like utenfor Egersund hadde over 25.000 besøkende i 2017.Nå skal Trollpikkens Samvirke, som eies av grunneiere, Magma Geopark, Grand Hotell, Eigersund kommune og Dalane Kyststi, gjøre det enda mer attraktivt å besøke steinfallosen.

Forside » Aktuelt » Trollpikken

Trollpikken

Den karakteristiske steinformasjonen like utenfor Egersund hadde over 25.000 besøkende i 2017.Nå skal Trollpikkens Samvirke, som eies av grunneiere, Magma Geopark, Grand Hotell, Eigersund kommune og Dalane Kyststi, gjøre det enda mer attraktivt å besøke steinfallosen. Selskapet skal håndtere reklame, utvikling, parkering og tursti til området, og Magma Geopark skal hver dag i sommer ha guidet tur til blant annet Trollpikken.

Kjetil Bentsen er kjent som «Troll-pikkens far», men selv han hadde ikke trodd at oppmerksomheten rundt den fallosformede steinen skulle bli så stor som den har blitt.

– Første gang jeg så den var i 2013. Når en står i toppen av Kjervallsbakken, kan en se litt av denne steinen som stikker ut. Jeg og en kamerat, Svein Bruno Kalhovd, var på tur der og vi ble enige om å utforske nærmere, forteller Bentsen.

Trekkplaster på kyststien
I forbindelse med Dalane Kyststi-prosjektet høsten 2016 kom det et forslag fra Elisabeth Saupstad, direktør for Region Stavanger, om å finne et trekkplaster langs stien som kunne stikke seg frem.

– Jeg foreslo da denne nye steinformasjonen, et forslag som ble mottatt med stor begeistring. I første omgang var dette kun ment som en ny topptur, på lik linje med alle de andre toppturene i Egersund og Dalane. På den tiden hadde steinen kun noen uoffisielle, lokale kallenavn.

Bentsen og hans kompanjong Johan Aakre foretok noen befaringer og startet prosessen med å fremme det nye trekkplasteret.

– Våren 2017 utlyste Eigersund kommune muligheten for å søke om ekstraordinære midler til reiseliv. Johan tok kontakt med grunneierne og søkte midler til å bygge fem parkeringsplasser for turgåere. Det var i forbindelse med denne søknaden at jeg kom opp med navnet «Trollpikken». Det var et meget passende navn på steinen, syns jeg, siden Trolltunga allerede er kjent. Noen synes at navnet er litt flaut, de fleste syns det er festlig, men bare se på den – hva annet kunne den hete?, sier Bentsen med et smil.

Selfie-favoritt for 25 000
Selv om Trollpikken ikke ble tildelt midler fra Eigersund kommune i sin søknad, ble saken og det nye navnet plukket opp av lokalavisen Dalane Tidende. Deretter tok det helt av, i både nasjonale og internasjonale medier, spesielt da steinen først ble kappet av og så gjenreist etter kronerulling i befolkningen. Trollpikken ble besøkt av over 25.000 turgåere i 2017.

– Det er først og fremst en veldig fin gåtur, og så er det jo en gøyal gimmick ved det også. Trollpikken gjør seg veldig godt i disse selfie-tider, for eksempel på Instagram. Jeg er svært fornøyd med at vi har klart å skape et trekkplaster i et veldig interessant område som nå har rekordmange besøkende. Nå skal Trollpikkens Samvirke sørge for at enda flere får oppleve både Trollpikken og alt annet Eigersund har å by på.

Trollpikken har også det siste året hatt stor betydning for Egersund, der blant annet spisestedene kan vise til solid økning i antall gjester.

Slik kommer du deg til Trollpikken fra Egersund sentrum:
Følg FV 42 fra Egersund togstasjon i retning Krossmoen. Etter ca 2 min ta til høyre inn på Sletteidveien, skilt merket Trollpikken.

Kjør til parkeringsplass merket Trollpikken, ca 3-4 min. Følg merket sti.
Det er også mulig å gå på merket sti til Trollpikken fra Egersund sentrum. Gå opp til Vannbassengan og videre over Veshovda og Mjølhusåsen (Opplev Dalane-stien). Minner om båndtvang av hunder.