Kategorier
Ukategorisert

Rogalands beste turrute

Nyt den otte utsikten over Nordsjøen med holmer, fyr og skjær, vandring i den trolske skogen forbi små bekker, og rester av en gammel hytte med slengdisser i trær. Dette er flott tur med historisk påfyll.

Forside » Aktuelt » Rogalands beste turrute

Rogalands beste turrute

Nyt den fotte utsikten over Nordsjøen med holmer, fyr og skjær, vandring i den trolske skogen forbi små bekker, og rester av en gammel hytte med slengdisser i trær. Dette er flott tur med historisk påfyll.

Det er ikke uten grunn Hestnes turrute i Egersund slo fem andre turruter ned i støvlene. Rutens naturpreg og mulighet til naturopplevelser i umiddelbar nærhet til bykjerner i Egersund ble faktorer som gjorde at Hestnes ble Rogalands beste turrute. I tillegg har ruten flere interessante utsiktspunkt, hvor besøkende kan se ut mot havgapet eller naturlige stoppunkt hvor besøkende kan nyte medbrakt mat under trekronene i en stille vik. Dessuten er ikke Hestnes turrute bare for de lokale, men også til tilreisende.

FÅ MED DEG ALLE AVSTIKKERNE

Får du med deg alle avstikkerne kan du blant annet se «Erna» – en gammel kanonpost fra krigen. Avstikkeren til Hyseberget leder deg til en benk som Ove Randen i Egersund Skog- og Treplantingsselskapet laget for 20 år siden. Her er det utsikt over fjellene, Aker- verftet på Søre Eigerøy og Viberodden fyr til venstre.

– Fra gammelt av fisket folk ved Hyseberget. Det var en mye brukt fiskeplass for dem som ikke hadde havgående båter, forteller Egil Mong i Dalane Friluftsråd. Ikke glem den trolske avstikkeren som fører deg inn i en irrgrønn mosebelagt «urskog». Mosen dekker bakken og trestammene og får frem både det ville og trolske i skogen.

«Det er viktig å takke de som utførte dugnadsarbeidet. Gjengen fra treplantingsselskapet har gjort en fantastisk jobb med skilting og forbedring av stien. Dette er en flott tur å gå til alle årstider!»

– Tidligere fantes det ikke ett eneste tre å se her. For 100 år siden ble det plantet en skog av treplantingsselskapet, og i 1935 ble stien påbegynt. Her klarer to personer så vidt å holde rundt stammen til edelgranen i skogen, sier Mong.

HISTORISK PÅFYLL

Ved Rosshagen er det kun grunnmuren som står igjen av en gammel hytte. Her kan barna prøve seg på slengdissene i trærne, mens de voksne tar seg en pust i bakken. I stedet for å følge skiltingen og gå tilbake til startpunktet ved skolen, bør man ta avstikkeren som bærer ut langs sundet, på en gammel steinsti. Her kan du se rester etter tyskernes kontrollpost og sitte i berget hvor det er hogget ut en leplass – perfekt for en matpause i regnværet.

– Herfra er det oppover i bakker og trapper, og tilslutt ser man skiltet til skolen, forteller Mong.
Tildelingen av de 25 000,- fra fylkeskommunen og Gjensidigestiftelsen, ble brukt til flere gangbruer over spesielt våte partier, som utgjør 140 meter tilsammen. Det gjør turen perfekt egnet for tur hele året.

– Det er viktig å takke de som utførte dugnadsarbeidet. Gjengen fra treplantingsselskapet har gjort en fantastisk jobb med skilting og forbedring av stien. Dette er en flott tur å gå til alle årstider, sier Mong.

Mer informasjon om turen

Les mer om turen og last ned kart på www.dalanefriluftsråd.no

Adkomst: Ta av E39 ved Krossmoen, og følg riksvei 42 til Eie, og fylkesvei 44 til sentrum. Vær oppmerksom på at det er parkeringsavgift i Egersund sentrum.

Til Rundevoll skole (1): forsett på fylkesvei 44 gjennom sentrum. Skiltet til høyre opp
mot Rundevoll. Følg veien til endes og parker ved skolen.

Til Hestnes (2): forsett videre på fylkesvei 44. Skiltet til høyre mot Hestnes. Kjør over brua og til veis ende. Parkeringsplass ned til venstre mot friområdet. Turen er en rundløype på ca. 4,2 km og 1,5 timer.