Topp 10

Forside » Topp 10

1. Guidet byvandring & besøk på sjokoladefabrikk

Bli kjent med Egersundshistorie, lokaliteter og interessante fakta om byen. Vet du hvorfor det er så mange fargerike hus i Okka by? Eller at vi har spennende koblinger til bl.a. kongefamilien og popkongen Elvis Presley?

Les mer om snoplaging her

Les mer om byvandring her

2. Sykkeltur til Eigerøy fyr

Eigersund kommune har gjort Eigerøy fyr om til et slags kystkultursenter. Kommunen har i samarbeid med 22 grunneiere bygget en 2 kilometer lang vei ut mot fyrbygningen. En parkeringsplass er anlagt med toalettfasiliteter, og det har blitt mudret et lite sund mellom Midtbrødøy og Eigerøy slik at fritidsbåter kan komme seg ut til fyret innaskjærs. Fyrtårnet har besøksåpent søndager i sommermånedene.

Les mer om turområder her

Les mer om sykkelturer her

3. Besøk de fire bytoppene

Varbergtoppen, Kontrarifjellet/Fløyen, Kråkefjellet & Årstadfjellet

Varberg har små naturstier og vei til toppen som har en flott utsikt over byen, innseilingen og distriktet. På toppen er det en kikkert for detaljer i terrenget. Ved foten av Varberg, innerst i Øvre Prestegårdsvei finnes helleristninger eller ruiner fra yngre bronsealder (ca. 1000 – 500 f.kr.). Dette feltet består av 2 skipsfigurer. Skiltet fra sentrum, 15 min. spasertur eller bil til p-plass 5 min. Egnet for rullestol, men vel bratt for manuell stol.

Les mer om ulike turområder her

4. Ta tur til Trollpikken gjennom Vannbassengene

Den karakteristiske steinformasjonen like utenfor Egersund hadde over 25.000 besøkende i 2017. Det er merket sti til Trollpikken fra Egersund sentrum. Gå opp til Vannbassengan og videre over Veshovda og Mjølhusåsen (Opplev Dalane-stien).

Les mer om Trollpikken og turområder her

5. Besøk Norges eneste Fayancemuseum og få omvisning i Dalane Folkemuseum

Egersund Fayancemuseum viser et utvalg av gjenstander fra fabrikkens lange historie. Utstillingene viser også hvordan fajansefabrikken utgjorde en hjørnestein i Egersunds by. Egersund Fayancemuseum er en avdeling av Dalane Folkemuseum som er regionmuseet for Dalane. Dalane Folkemuseum har rike og omfattende samlinger, med anlegg spredt over hele Dalane. Hovedanlegget ligger på Slettebø ved Egersund.

Les mer om kulturmuligheter her

6. Bad, surf eller slapp av på Skadbergsanden

Den største badeplassen i Eigersund kommune med over 500 meter sandstrand og lave sanddyner. Stranden er langgrunn og en favoritt blant lokalbefolkningen. Flott for hele familien. Toalett. Stor p-plass og lett tilgjengelig med bil eller buss fra sentrum. HC-parkering. Rampe delvis ned på stranden. Følg Rv. 502, ta til høyre etter Eigerøy bro, følg skilting.

Les mer om badeplasser her

7. Sykkel- eller vandretur langs den Gamle Jærbanen

Den gamle Jærbanen mellom Hellvik og Maurholen er tilrettelagt som tur-/sykkelvei. Veien bukter seg mellom og gjennom knauser og berg og et imponerende steinarbeid er lagt ned i den gamle linjen. Flott tur! Parkering i Maurholen og ved Launes.

Les mer om sykkelruter her

Les mer om turområder her

8. Prøv fiskelykken på Auglend friluftsområde

Auglend er et flott turområde som passer for hele familien. Tidligere var dette en typisk kystgård hvor fiske og jordbruk gikk hånd i hånd – et såkalt kombinasjonsbruk. Innmarken har lune og idylliske grasenger omgitt av frodige lauvskogsbelter. Utmarka står i sterk kontrast med gråe berg og knauser, som er flettet sammen av karrig lyng- og grasmark. Sjøbumiljøet i Vandringshavn er selve hjertet i området. Gode parkeringsforhold, natur- og kultur-informasjon, toalett, merket sti mm. Helårsbåndtvang. Følg Rv. 502, ta til venstre etter Eigerøy bro. Kjør rett frem til endes.

Les mer om turområder her

9. Festivaler

Fra mars til desember vrimler det av festivaler i Egersund. Det kan aldri bli for mange festivaler i denne byen. Egersund byr på seg selv og viser frem mangfoldet. En festival i Egersund involverer blant annet musikk, dyr, viser og kultur og julestemning sammen med hyggelige mennesker i alle aldre.

Se alle festivalene her

10. Ta en vikingtur med Magma eller sjekk lokale krigsminnesteder

Magma Geopark er del av et nettverk som består av 140 UNESCO Globale Geoparker i 40 ulike land og på 5 kontinenter. Selv om bakgrunnen for en geopark er geologi, handler geoparker først og fremst om mennesker – både lokale og tilreisende, som er interesserte i å utforske, oppleve og dele de uendelige mulighetene innen både natur og kultur i en geopark.

Det er hele 46 geologiske og kulturelle lokasjoner i kommunene Eigersund, Sokndal, Lund, Bjerkreim og Flekkefjord som du kan utforske!

Les mer om Magma Geopark her