Sykkelruter

Å ta sykkelen fatt er fin måte å oppleve Egersund på. Mulighetene er mange. Vi har listet opp 6 ulike sykkelruter med utgangspunkt i Egersund sentrum med god variasjon av lengde.

Forside » Opplevelser » Uteaktiviteter » Sykkelruter

1. Nordsjøveien fra Egersund til Hellvik

Å sykle Nordsjøveien fra Egersund til Hellvik er en fantastisk tur, som strekker seg over 12 flotte kilometere på godt opparbeidet turvei / grusvei. Underveis på turen er det mange flotte utkikkspunkter og rasteplasser. Et fint alternativ, om det blir for langt å sykle frem og tilbake, er å snu ved Maurholen (gammel togstasjon med vaffelsalg i sommerhalvåret og flott opparbeidet uteareal) eller ta toget den ene veien. Ruten er en del av Nordsjøveien og er godt merket. Fra sentrum følges Fv. 44 til stasjonen hvor en tar til venstre og følger Fv. 502 i retning Eigerøy. Her kan gang og sykkelsti og skjermet vei benyttes helt til krysset ved Gamle Eigerøyveien. Der krysses veien og den flotte turvegen blottlegger seg rett etter undergangen av Eigerøyveien. Denne ruten benyttes mye av turgåere, og syklister bes å vise hensyn til disse.

2. Sentrum – Tengs/ Kosen – Vingård – Langevann – Sentrum

På denne fine rundturen kan familien sykle på gang og sykkelsti store deler av turen. Fra sentrum følges Fv. 44 til Tengs. Her kan en stoppe for en runde minigolf eller en is på Kosen. Ved krysset Jærveien og Tengsareidveien svinger en av til høyre og følger deretter første avkjørsel til høyre inn på Vingårdsveien. I toppen av Vingårdsveien går det en fin gruset turvei over til Langevann boligfelt. Her finnes fine bademuligheter i enden av Store Langevann og derfra ned til sentrum er det fin gang og sykkelsti. Rundturen blir til sammen i underkant av 10 km.

3. Sentrum – Mjølhus – Kjervall

Dette er en flott tur med gang og sykkelsti fra sentrum, via Rv. 42 til avkjørselen mot Mjølhus. Turen går videre innover Sletteidveien til bunnen av den grusbelagte stigningen mot Kjervall. Løypen er lite trafikkert og egner seg derav godt for familier. Midt i bakken mot Kjervall ligger det en fin liten kulp i bekken som ligger på høyre side av grusveien. Her er det nydelig å ta seg en dukkert en varm sommerdag når det kjennes på kroppen at bakken tar litt på. Videre fra kulpen følges grusveien innover på traktorvei til Kjervall. Ta turen til Trollpikken om en ønsker. Det er flere fine plasser å ta seg en rast her oppe og nyte den fine naturen. Tur/ retur kommer turen på ca 17 km.

4. Sentrum – Hestnes

Denne turen går til nydelige Hestnes hvor utsikt mot åpent hav og flotte turstier kan benyttes i forlengelse av sykkelturen. Strekningen går på gang- og sykkelvei langs Fv. 44 mot Sokndal. En tar så inn på Gamle Sokndalsveien hvor det delvis er blandet trafikk et kort stykke. Ved Lygre begynner en fint opparbeidet gang- og sykkelsti som går nesten helt ut til parkeringsplassen ved renseanlegget helt ute ved havet. Her er det flotte turområder som er godt merket av Dalane Friluftsråd. Det anbefales å ta turen innover på stiene for å ta en liten rast før returen går samme strekning tilbake til Sykkelbyens sentrum. Tur/ retur blir sykkelturen 8. km. fra sentrum.

5. Sentrum – Koldalsbakken – Puntervoll – Nodland i Heia – Veshovda – Sentrum

Denne rundturen gir 35 km på sykkelsetet og kan etter fritt valg og vindforhold sykles begge veier. Det er noe stigning i starten av løypen og til sammen er turen 700 høydemeter. Ruten går hovedsakelig på asfalt, men har et mindre parti på fin grusvei. Asfaltveien er lite trafikkert og selv om her ikke er gang og sykkelstier regnes turen som trygg å sykle. Fra Egersund sentrum sykles det mot Sokndal (Fv. 44) til krysset mot Koldal. Her tar en av til venstre og følger skiltene på den asfalterte veien mot Puntervold og Koldal. I krysset ved Hegdal tas til venstre mot Vindbirkeland. Følg så den asfalterte veien rett fram til man møter grusveien i enden av Nodlandsvatnet. Grusveien er ca 0,5 km før den møter flott asfaltert vei helt ned til sentrum igjen. Underveis fra Nodland mot Veshovda passeres det tilrettelagte turområdet Horve, hvor flotte sykkelruter i terreng er opparbeidet av Dalane Sykleklubb. Dette er et flott område som passer godt til en rast. Fra Horve går returen via Veshovda og deretter ned Koldalsbakken til en sykler til sentrum og «mål» i Sykkelbyen.

6. Sentrum – Skadbergsanden

Her er virkelig målet verdt turen. Skadbergsanden er Egersunds stolthet når det kommer til badeplass. I deilig sommervær kan lite måle seg med den friske brisen og lune sjølufta som gjestene på stranden opplever. Å sykle de 15 kilometerne til stranden gjør kroppen ekstra takknemlig for å kunne leske seg i avkjølende åpent hav. Sykkelturen går på asfalterte veier, samt flere strekninger med gang og sykkelsti. Følg Fv. 44 fra sentrum og til stasjonen i Egersund. Her tar en til høyre og følger Fv. 502 mot Eigerøy. Etter broen over til Eigerøy tar en til høyre på Ytstebrødveien og følger denne helt til sjøen dukker opp på venstre side av veien. Sving av Ytstebrødveien til Skadbergsanden hvor sykkelstativ står tett ved hovedåpningen til stranden.