Byvandring

Byvandring

Byvandringsturer starter hver mandag, onsdag og fredag kl 11 på turistkontoret og tar ca. 1 time (hele juli).

Bli kjent med Egersundshistorie, lokaliteter og interessante fakta om byen. Visste du hvorfor det er så mange fargerike hus i Okka by? Eller at vi har spennende koblinger til bl.a. kongefamilien og popkongen Elvis Presley? Det skal du finne ut i løpet av turen.

Ønsker du å ta en byvandring på egen hånd? Du kan få byvandringsbrosjyre på turistinformasjon og flere andre plasser i sentrum. Du kan også laste ned en app fra Magma geopark og følge ruten ved hjelp av din mobiltelefon. Har du en gruppe og ønsker en skreddersydd guidet tur, kontakt også Magma Geopark.

Bli med på en guidet tur kl 11.00 hver mandag, onsdag og fredag i løpet av juli måned.

Historie

Fra da til nå

Historien til Egersund er en av Norges eldste og strekker seg tilbake til Steinalderen. Når isen begynte sin tilbaketrekking ble Egersunds landområde, grunnet sin tilknytting til kysten, tidlig fri av isen og dermed beboelig. I tillegg kan en i området innenfor Eigersund kommune finne flere gårder som har blitt datert tilbake til år 400-600 etter Kristus.

Fra steinalderens primitive beboere strekker historien seg til Vikingtiden og Eigersund er blant annet nevnt i Heimskringla. Navnet Eigersund er et av landets eldste stedsnavn og stammer fra en gammel nooøn betegnelse, Eikundasund, sundet mellom eiketrær. Enda mer spennende er historiene rundt Olav den Hellige og hans massive vikingflåte som lå forankret i Egersund havn mellom slag og plyndring rundt i Europa. 

Neste gang du tar turen til Egersund og kikker ut over vår intime havn, tenk tilbake 1000 år og forestill deg vikingskip etter vikingskip forankret side ved side. En havn full av liv og røre mens noen av historiens mest fryktinngytende krigere vandret rundt i det som nå er Egersund sentrum.

Med en slik historie er det vel bare naturlig at datidens mektigste mann, Pave Nicolaus IV nevnte Egersund i et avlatsprivilegium datert 5, februar, 1292. En havn for katolikkens lange arm og kristendommens spredning i Norge.

Fra vikingtiden til den industrielle verden har Egersund vært et knutepunkt på verdensbasis. I 1798 fikk Egersund status som ladested, dvs. tillatelse til å drive med egen handel og import, og dermed også bystatus. Etter statusskiftet tok det 49 år før det som ble den verdenskjente A/S Egersunds Fayancefabriks Co startet produksjonen av steintøy i 1847.

Fra verdenskjent fayance til Norges største fiskerihavn (målt i kvantum ilandført fisk) har byen og kommunen vokst i størrelse, men forblitt personlig og full av karakter.

I dag tilbyr byen et sentrum fullt av mennesker, store og små. I tillegg til en enestående og uforglemmelig handelsstand som serverer alt en kan tenke seg av varer og tjenester. Egersund er den store lille byen som har alt.