Turområder

Det bugner at flotte turområder i distriktet vårt. Enten om du vil gå på fjelltur, på grusstier, i skogen eller langs sjøen. Vi har listet opp flere flotte turområder som er verdt å sjekke ut.

Eigerøy Fyr

Fram til september 2018 er kunstutstillingen “I balanse med” av den sveitsiske kunstneren Daniela Schönbächler utstilt ved Eigerøy fyr. Utstillingen består av tre installasjoner; en speilinstallasjon, “Eigerøys øye” og en fotoutstilling. Ta turen til fyret og sjekk det ut!

Eigersund Kommune har gjort Eigerøy fyr om til et slags kystkultursenter. Kommunen har i samarbeid med 22 grunneiere bygget en 2 kilometer lang vei ut mot fyrbygningen. En parkeringsplass er anlagt med toalettfasiliteter, og det har blitt mudret et lite sund mellom Midtbrødøy og Eigerøy slik at fritidsbåter kan komme seg ut til fyret innaskjærs. Fyrtårnet har besøksåpent søndager i sommermånedene.

Vannbassengan

Er et småkupert og allsidig barskogsområde som ligger like nordøst for Egersund sentrum. Tidligere lå det gamle vannverket til Egersund her oppe. I dag skaper både bassengene og de gamle steinsatte kanalene spenning og variasjon i skogsmiljøet.

Med sin beliggenhet, natur og brukervennlig tilrettelegging er Vannbassengan i dag et av de mest brukte friluftslivsområdene i Dalane. Området har en rik vegetasjon og flere kilometer med natur- og kultursti. Her vil du finne lysløyper, utsiktspunkt og rasteplasser med gode muligheter for å drive med aktiviteter som jogging, trim, ballsport, sandvolley, grilling og bading. I tillegg finner du en naturfitnessbane ved Låvaberget.

Det er ett nytt flott toalett ved badeplassen. Det er merket fire rundløyper i Vannbassengans småkupperte og allsidige barskogsområde. Her finner du et utvalg av alle stier og turveier i området med forskjellig vanskelighetsgrad og lengde, men ingen av løypene er vanskeligere eller lengre enn at de aller fleste av oss klarer en runde.

Egersund Orienteringsklubb har det som kalles ukas løype. Ukas løype er et tilbud til alle som ønsker å prøve orientering som tur eller trim. Løypene finnes ferdig tegnet i en merket postkasse ved parkeringsplassen og kan lånes fritt så lenge de blir lagt tilbake etter bruk. Løypa består av 8-10 poster med ulik vanskelighetsgrad og skiftes hver 14. dag gjennom sesongen. En av postene er markert med ukas post, og denne har et kodeord knyttet til seg. Alle som finner denne posten kan skrive kodeordet sammen men navn, adresse og telefonnummer på eget svarskjema som ligger i postkassen, for å bli med i trekning av premier.

Hvordan komme hit: Egersund sentrum, noen få hundre meter i retning Sokndal. Her finner du skiltet som leder deg opp til en stor parkeringsplass og ut i naturen på dette spesielle men flotte området. På området er det godt tilrettelagt for rullestolbrukere. HC-parkering. Helårsbåndtvang

Trollpikken

Den karakteristiske steinformasjonen like utenfor Egersund hadde over 25.000 besøkende i 2017.
Her vil du finne parkering og en liten suvenirbod.

Du kan velge to måter å komme deg til Trollpikken på:

1: Følg FV 42 fra Egersund togstasjon i retning Krossmoen. Etter ca 2 min ta til høyre inn på Sletteidveien, skilt merket Trollpikken. Kjør til parkeringsplass merket Trollpikken, ca 3-4 min. Følg merket sti.

2: Det er også mulig å gå på merket sti til Trollpikken fra Egersund sentrum. Gå opp til Vannbassengan og videre over Veshovda og Mjølhusåsen (Opplev Dalane-stien).

Launesfjellet

Fra Rv 44, tar du av ved Eie i Egersund, mot Eigerøy, RV502. Etter 500 meter, svinger du til venstre. Følg skilt til parkering for Den gamle jærbanen. Turbeskrivelse: Start fra P-plass ved Eide. Følg turveien Den gamle Jærbanen over Launesbrua, 0,9 km. Videre på veien forbi rasteplassen Pensjonisten, til skilt, 1,2 km, som viser hvor turen tar inn til høyre opp stien. Stien har jevn stigning opp mot neste stikryss, 1,4 km. Ta til venstre og følg stien til gjennom en liten ur og over noen små myrer opp til toppen. Flott utsikt. Retur ned til stidele, 2,0 km, rett under toppen. Ta til høyre ut mot Norda Sundet og følg stien, litt bratt, ned gjennom einerkrattet til turveien. Følg denne tilbake til P-plass. Dyr på beite.

Turlengde: 3,9 km, rundtur.

Auglend

Auglend er et innholdsrikt friluftslivsområde som ligger på sørspissen av Søre Eigerøya. I 1995 ble det kåret til årets friluftslivsområde i Norge. Tidligere var dette en typisk kystgård hvor fiske og jordbruk gikk hånd i hånd – et såkalt kombinasjonsbruk. Innmarken har lune og idylliske grasenger omgitt av frodige lauvskogsbelter. Utmarka står i sterk kontrast med gråe berg og knauser, som er flettet sammen av karrig lyng- og grasmark. Nakne værslitte klippestrender danner randsonen mot havet. Sjøbumiljøet i Vandringshavn er selve hjertet i området. Auglend er et flott turområde som passer for hele familien. Gode parkeringsforhold, natur- og kultur-informasjon, toalett, merket sti mm. Helårsbåndtvang. Følg Rv. 502, ta til venstre etter Eigerøy bro. Kjør rett frem til endes.

Varberg

Området har små naturstier og vei til toppen som har en flott utsikt over byen, innseilingen og distriktet. På toppen er det en kikkert for detaljer i terrenget. Ved foten av Varberg, innerst i Øvre Prestegårdsvei finnes helleristninger eller ruiner fra yngre bronsealder (ca. 1000 – 500 f.kr.). Dette feltet består av 2 skipsfigurer. Skiltet fra sentrum, 15 min. spasertur eller bil til p-plass 5 min. Egnet for rullestol, men vel bratt for manuell stol.

Lindøy Batteri

Er en gammel kystfestning som ble anlagt i første del av det 16. århundre under Christian IV og nedlagt i 1826. Fortet ligger ved innseilingen til Egersund havn med utsyn til både søndre og nordre sund. Det er restaurert krutthus og kanoner på fortet. Ved foten av batteriet, i sjøen, står aluminiumsfiguren ”Linda” utført av kunstneren Hanny T. Konttinen. Akomst fra sentrum mot Eigerøy, ta til venstre før tunell, deretter til høyre og så til venstre inn Åsanevegen. Kjør gjennom fabrikkområdet hvor det er p-plass. Se etter tretrapp som går skrått opp fra veien.

Mysinghålå

Mysinghålå ligger på Mysingheia, Helleland, ca 20 km fra Egersund sentrum. Fin 10 km lang merket tursti. Dette er et turområde med spennende historie. I over ett år tjente Mysinghålå som et periodevis skjulested for motstandsgruppen Vestige IV fra kompani Linge (”Aakre-gjengen”). Hulen ble innredet med ovn, brisker, bord og vindu. Skjulestedet ble aldri funnet av tyskerne. Videre kan en ta seg fram 2 km til Hestadfjellet hvor en finner restene etter et av trekkflyene som havarerte under operasjon Freshman (tungtvannsaksjonen mot Rukan) under 1. verdenskrig. Fra E39 følg veien mot Mysing og merket løype fra p-plass.

Den gamle jærbanen

Den gamle Jærbanen mellom Hellvik og Maurholen er tilrettelagt som tur-/sykkelvei. Veien bukter seg mellom og gjennom knauser og berg og et imponerende steinarbeid er lagt ned i den gamle linjen. Flott tur! Parkering i Maurholen og ved Launes.

Informasjon, fiskekort mm. Turveien frem til Egersund ble klar høsten 2005 med bro over Launessundet.

Maurholen Stasjon: Langs turveien gamle Jærbanen finner du Maurholen Stasjon. I dag leies lokalet ut for overnatting eller private arrangement. Perfekt til sommer- og hagefest med familieaktiviteter og grilling. Kontakt Eigersund Kommune for avtale. Helårsbåndtvang.

Stapnes

Er et turområde med varierte opplevelser i en særegen klippekyst med tilgrensede lyngheier og kulturbeite. Stapnes Fort fra 2. verdenskrig ligger i området og består av bunkere og kanonstillinger. Stapnes Fort var et av de første kystfortene tyskerne bygde i Norge og var et av de få som ble aktivt brukt i kamp mot de allierte styrker.

For fiskeentusiastene finnes det gode sjøfiskemuligheter fra land. Pga husdyr på beite er det ikke tillatt å ta med hund i tiden 15/4-15/10. Båndtvang resten av året. Privat område med avtale om parkering og merka tursti. Avkjørselen fra Rv. 44 til Stapnesveien er ikke skiltet. Stapnes rasteplass (Kvednavika). Det er opparbeidet en kort turvei frem til et restaurert kvernhusanlegg og en liten steinhvelvbru. Brua, Litlå klopp er en del av en gammel ferdselsvei mellom Egersund og Hauge, og stammer trolig fra 1700-tallet. Dette er en rasteplass med mulighet for å strekke på beina, og har i tillegg en fantastisk utsikt over sjøen. Toalett, sittegrupper og kulturminner.