Kategorier
Ukategorisert

Opplev julesmaken av Egersund

Forside » Aktuelt » Opplev julesmaken av Egersund

Julesmak

Opplev julesmaken av Egersund

Det er snart jul, og mange gleder seg til den gode duften av pinnekjøtt, ribbe eller kanskje kalv i huset. Julemiddagen skal smake godt, og det smaker enda bedre med ferske lokale råvarer som du kan kjøpe i nærbutikken eller på gardsutsalg.

Sindre Hetland er en erfaren kokk og lager tre flotte juleinspirerte retter laget med lokale råvarer som pinnekjøtt, ribbe og kalvefilet fra lokale gårder. Bøndene Tor Henning Sleveland leverer pinnekjøtt, Svein Erik Ørsland stiller med svin og Ove Nodland leverer kalv fra sin gård.

– Jeg har laget flott julemat med lokalt kjøtt fra bøndene. Det er klassisk julemat med rødkål og rotgrønnsaker. For å friske opp juletallerkenen har jeg også hentet inspirasjon fra utlandet og laget noen ikke-klassiske tilbehør, forteller Sindre.

Fokus på kvalitet
Mye gårdsarbeid ligger bak for å sørge for best mulig kvalitet på kjøttet.

– Det er viktig å sørge for at lammene får kun melk, at det er god kvalitet på beitet og at de trives godt. Lammene går ute hele som- meren. De skal ha det godt, forteller sauebonde Sleveland.

Ørsland som også er sauebonde, har i tillegg melkekyr. Han synes det er viktig å bruke de ressursene man har tilgjengelig og utnytte de på best mulig måte.

– Uten friske dyr kan det ikke leveres kvalitet, forteller Ørsland.

På gardsutsalget Naturmat til Ove Nodland får du kjøpt grise-, saue- og kalvekjøtt. Han har frilandsgriser som går ute hele sommeren og som blir slaktet om høsten. Han har 32 kyr med en god blanding av voksne kyr og kalver.

Nodland er syvende generasjon som driver familiegården på Veshovda. I 2014 overtok han sauehold og melkeproduksjonen på gården fra foreldrene, før de gikk videre med ammekyr og slakt av kalver. I 2017 bygde de om fjøset til løsdrift.

– Kuen kalver i januar og kalven går inne med moren til våren. Kalven får kun melk fra moren, og spiser friskt og sprøytefritt gress på beite. I løpet av høsten blir kalvene slaktet. Det skal være naturlig mat og naturlige omgivelser for dyrene, sier Nodland.

Ingen kjemikaler
Nodland er også svært opptatt av dyrenes helse og at de skal ha det bra. Siden 2016 valgte han å ikke bruke sprøytemidler.

– Her på gården bruker hele familien mye tid med kalven, slik at den blir rolig og komfortabel. Kyrne spiser det som naturen gir. Jeg er glad for at vi slipper å bruke kjemikaler. Ugress tar vi vekk mekanisk, eller tar med grovsalt.

Nodland slakter 15 kalver i året. Det tilsvarer 130–150 kilo per kalv som gir en årsproduksjon på 1950–2250 kilo. Kjøttet passer perfekt på julebordet nå i desember og kan kjøpes på utsalget på gården eller i butikkene.

– Vi er opptatt av at kjøttet skal være av beste kvalitet og at det er sunt, uten noen form for tilsetning. At dette er veien å gå har vi fått bekreftet flere ganger, forteller Nodland.

– Det har mange fordeler å kjøpe kjøtt fra bonden. Du får snakke med han, og du får alltid samme gode kvalitet og en har god kontroll. Dette er god julemat som mange liker.

Kokk Sindre Hetland

Handle lokalt
Ordføreren i Egersund, Odd Stangeland, var også til bords og forklarte at det nå er viktigere enn noen gang å handle lokalt.

– Det handler om jobbene til folk. Å handle lokale råvarer er en enkel måte å bidra på og vise at man setter pris på høykvalitets råvarer – spesielt under pandemien, forteller Stangeland.

Det handler om mye mer enn bare den gode julematen. Det handler om å være sammen og lage god mat i lag. Vi skal nyte julen og spise den tradisjonelle gode julematen sammen med familie og venner.

– I dag har vi fått servert nydelig mat med flotte råvarer som har blitt tilberedt på en utrolig delikat og velsmakende måte. Et nydelig julemåltid med kortreist mat. Det er viktig å sette pris på den matproduksjonen vi har her lokalt, sier Stangeland

Hver gård legger ned én million kroner i snitt i lokale varer og tjenester i løpet av et år. Det viser hvor stor sysselsetting det blir på gården. Det gir et lokalt bærekraftig landbruk som leverer kvalitetsvarer til eigersunderne.

Sindre Hetland (24) fra Egersund har kokkefagbrev, og jobber som kokk på Villa 22 i Stavanger. Han har tidligere jobbet som kokk i Frankrike og på Restaurant RE-NAA i Stavanger.

Den beste julematen
– Et godt tips for å få den beste julematen med de beste smakene, er å ta seg god tid og bruke litt ekstra smør, avslører kokken.

Julematen skal være overkommelig å lage, og det er viktig å kose seg med familie og venner under matlagingen. Vi er heldige som bor midt i Rogalands matfat og har derfor mye å velge i av gode råvarer.

– Jeg lar meg inspirere av det jeg finner lokalt, og går ofte på butikken og tar med meg det som ser mest innbydende ut. Det har mange fordeler å kjøpe kjøtt fra bonden. Du får snakke med han, og du får alltid samme gode kvalitet og en har god kontroll. Dette er god julemat som mange liker, sier Sindre.

Lokale bønder

Kristine Sleveland & Tor Henning Sleveland
Gården ligger på Kielland i Egersund Krossmoveien 634.

Sleveland produserer lammekjøtt som leveres til Nortura. Kjøttet blir dermed levert til butikkene i NorgesGruppen under varemerket Gilde. 250–300 lam beiter på Årestad i Sirdalen og i Sokndal. Sleveland overtok gården for fem år siden fra slekten og har videreført tradisjonen på gården.

Svein Erik Ørsland & Heidi Puntervoll
Gården ligger på Nodland i Egersund Sokndalsveien 530

Ørsland, som også er leder i Eigersund Bonde- og Småbrukarlag, produserer melk og lammekjøtt som leveres til Nortura og Prima Slakt. Varene kan kjøpes på blant annet Meny under merket Idsø. De overtok gården i 2012 med omtrent samme produksjon. De har flere gårder på Sokndal hvor dyrene kan beite. Ørsland er opptatt av å utnytte ressursene best mulig og ha sunne og friske dyr.

Ove Nodland med familie
Gården ligger på Veshovda i Egersund Veshovdaveien 175

Ove har gris, sau og kalv. Kjøttet kan du kjøpe på gardsutsalget Naturmat i Veshovdaveien 173 i Egersund eller på joker i Hellvik, som har fersk kalvekjøttdeig fra Naturmat. Ferskvaredisken blir ofte fylt opp med delikatesser som indrefilet, ytrefilet, entrecôte og mørbrad. På Facebook-siden til Naturmat kan du bestille kjøtt og få levert maten på døren i Egersund.

Les mer om julestemning i Egersund