Kategorier
Ukategorisert

Velkommen til en annerledes og høyst levende Juleby

Forside » Aktuelt » Velkommen til en annerledes og høyst levende Juleby

Vi ønsker deg alle velkommen!

Velkommen til en annerledes
og høyst levende Juleby

Hva forbinder du med Egersund? Vi er ganske sikre på at vi får et entydig rungende svar: – Julebyen! Det er med stolthet og glede at vi igjen kan ønske velkommen til en by som er pyntet i sin vakreste juledrakt, og som har bidratt til å sette trehusbyen på kartet. Ingen desember uten Julebyen. Nå tenner du det første lys, alene må det som kjent stå. Vi har tent tusenvis.

Det som blir litt annerledes i år, er at det tradisjonelle jule- markedet utsettes til desember neste år. Av pandemiske årsaker. Snømannen Calle har også meldt frafall med et ørlite værforbehold. Men fortvil ikke: Vi skal gjøre vårt ytterste for at du skal komme i julestemning allikevel. Juletreet skal skinne som aldri før, nissen er frisk og rask (han har jo vært i karantene siden desember i fjor), og de som jobber i alle
de koselige butikkene i hele byen er klare for å ønske deg velkommen til julehandelen – i år som i fjor. Og alle årene før det. Helt siden Julebyen for første gang så dagens lys i 2003.

Norges fineste julegate?
I kjent Askepott-stil blir Egersund forvandlet til Norges vakreste Juleby. En oase av opplevelser, dufter og smaker. Alt for at du skal komme i den rette julestemningen. I år blir det enda mer julepynt i gatene og i butikkene, og du kan være med å kåre det fineste julevinduet av dem alle. Butikkene i Egersund er kjent for sin gode service og intime stemning. I år har de lagt seg ekstra i selen, og gleder seg til å vise seg frem fra sin aller beste side.

– Vi har allerede en flott gågate, og nå har vi fått eksperthjelp til å pynte, belyse og dekorere hele gågaten, og resultatet må bare oppleves. Fra jul i Skomakergata til jul i gågata. Dekora- tørene har tatt turen innom hver eneste butikkeier og sammen har de blitt enige om hva som kler butikken best. Målet er å løfte sentrumsbutikkene slik at Egersund blir Norges fineste julegate, forteller en engasjert daglig leder i Egersund i Sentrum, Vidar Nesheim.

Glade og velvillige barn og ungdommer skal bidra til at Julebyen Egersund blir en magisk opplevelse i år også. Dalane videregående skole har tatt utfordringen på strak arm om å lage en stor, hemmelig og gøyal juledekorasjon. Vi får jo aldri nok av hemmeligheter i denne måneden, vi røper allikevel at juleverksted blir én av de mange aktivitetene. De forventnings- fulle barna fra barnehagene skal pynte juletrær som vanlig, men med mye mer lys og flottere enn noen gang. For det har de lovet. Med julestjerner i blikket.

Gå på oppdagelsesferd i nye butikker og spisesteder
Egersund byr på historie og flotte butikker. Historien til Egersund er en av Norges eldste med en av de best bevarte trehusbebyggel- sene i Norge. Her kan du vandre blant opptil 160 år gamle trehus og kjenne julestemningen komme krypende. Oppdag titalls unike og koselige nisjebutikker, stormarked og håndverksbedrifter på din ferd gjennom gågaten. Besøk velfylte handlesenter. Velg mellom små intime eller større restauranter og kaféer med kortreist mat på menyen. Både ganen og smaksløkene kan begynne å glede seg. Egersundere generelt, og butikker og restauranter spesielt, er viden kjent for sin gjestfrihet, den gode servicen og kvaliteten. Enten du er på jakt etter den perfekte julegaven, eller trenger å slukke tørsten og få opp blodsukkernivået før du gir deg i kast med julehandelen – du blir møtt med åpne armer og store smil. De ansatte er mer enn juleklare for å ta imot alle sultne og tørste julegjester. Og hjelpe deg med gode råd slik at du kan krysse av nok en julegave med et smil om munnen.

– Det som motiverer meg, er å se om vi klarer å løfte Egersund til nye høyder. Jeg er veldig glad i byen min og menneskene som bor her. Dugnadsånden i okka by er helt fantastisk. Uten den hadde ikke Julebyen vært den samme.

Vidar Nesheim, leder i Egersund i Sentrum

Selv om alle selvsagt må følge strenge Covid-19-regler, lar vi ikke det vike for den gode atmosfæren. I Julebyen kan du kjenne den herlige duften fra gløggen, og komme i ordentlig god julestemning av mannskoret. Det er ikke bare englene som synger høyt i kor, nemlig. Nissen har kommet ut fra låven og barna, ja, de står om nissen tett i ring. Men ikke tettere enn en meters avstand. Om de rødkledde har med seg den store skje, gjenstår å se …

– Egersund kan romme mange mennesker, og Julebyen har noe for både liten og stor, uansett alder. Det er nok av steder og aktiviteter til at man kan bruke hele den julepyntede byen, og fristende tilbud står i koronafri kø. Vi har hatt mye folk i byen før, og vi opplever at folk er flinke til å spre seg. Vi oppfordrer alle til å bruke denne tiden i rolige og stemningsfulle omgivelser og nyte julen uten for mye kav og stress. Her er det bare gode følelser og gode smaker, forteller Vidar som håper at tilreisende fra både sjø og land finner veien til årets begivenhet – Julebyen Egersund.

Vidar Nesheim har drevet med handel siden 90-tallet og er en av mange ihuga Egersund-ambassadører. Han har selv lang erfaring fra salg og butikk.

– Det som motiverer meg, er å se om vi klarer å løfte Egersund til nye høyder. Jeg er veldig glad i byen min og menneskene som bor her. Dugnadsånden i okka by er helt fantastisk. Uten den hadde ikke Julebyen vært den samme, forteller han.

I gatene er det folk til stede fra sentrum som passer på at smitte- vernstiltakene overholdes. Det skal være trygt å ferdes i Egersund i hele desember. Selv om julen blir annerledes for oss alle, har vi laget trygge og gode rammer rundt besøket, slik at du kun får med positive og hyggelige opplevelser i sekken på veien hjem. I tillegg til kanskje noen vakre innpakkede julepresanger til de du har kjær. Vi siterer dikteren Mikael Aksnes som for mer enn 100 år siden skrev: «Den største gleda ein kan ha, det er å gjera andre glad.»

– Vi er alle klare og gleder oss til julebesøk fra fjern og nær. Stemningen og alt det som en ekte Juleby bør inneholde, er fortsatt her, avslutter han.

Du grønne, glitrende tre …
… god dag, eller god kveld. Uansett når du legger turen til Julebyen, blir du møtt at et vakkert syn midt på torget som kan ta pusten fra alle og enhver. Julebyens absolutte høydepunkt, vil nok mange mene, bokstavelig talt. Treet ruver himmelhøyt, og i all beskjedenhet er det nok landets aller, aller fineste. Her blir ord fattige, vi anbefaler at du tar turen og bedømmer selv. Instagrammere er herved advart. Årets juletre hentes i Hynsadalen, og troner cirka 16 meter over bakken. Blir tiden knapp, så husk hva Prøysen-visa lærte oss om at du ska få ein dag i mårå, som rein og ubrukt står.

Gløgg i glasset eller kakao i koppen
Med eller uten krem. Vi byr på nok av opplevelser og magiske øyeblikk til å bli varm i sjela, og for å varme kalde kropper litt ekstra, hører både gløgg og kakao julen til. Det er bare å gå etter lukten i retning Chokoladefabrikken, mens du hører på bjellens muntre klang. God klang kan du også oppleve i form av forestillinger og konserter.

Fredag 4. og lørdag 5. desember inviterer Davidsen og Hope til en nydelig, vakker og magisk førjulskonsert på ærverdige Grand Hotell. Søndag 13. desember kl. 18:00–19:15 byr Pål Rake på stemningsfull julekonsert i Eigerøy Arbeidskirke (lad gjerne opp med en tur til Eigerøy Fyr i forkant), og du kan komme i julestemning med Are og Ingvar på Grand Hotell 18. og 19. Her blir det dialoger, sang og refleksjoner rundt jul.

Ut på tur, aldri sur
Som englene, trenger vi alle litt luft under vingene. Ta en velfortjent pause, og la skuldrene senkes på kulturstien i Egersund sentrum. Lær om glamorøse navn, «forargelsens plett» og en fontene som tok seg en Danmarkstur. Denne høytiden blir det viktigere enn noen gang å være sammen med få, nære venner, familie eller din hjertes kjær. Bestig toppen av Varberg og besku helleristningene fra yngre bronsealder. Elveparken, Elverhøy og Vassbassengan er mer enn egnet til å gi den mest kresne friluftentusiast bakover-julesveis med sine kilometerlange natur- og kulturstier. Trå varsomt, ellers blir det fort både Heisan og Hopsan og fallerallera!

Den lengste natta
Hvis korona-situasjonen tillater det, så inviteres det til Lossi-fest i sentrum, der små lossikledde med røde kinn kan gå til butikkene og få godteri. Lossi er en juletradisjon fra Dalane og Strand kommune som minner om luciafeiring, julebukk og til dels halloween. Lossi blir som regel feiret 12. desember, natt til den 13., som ble regnet som den lengste natta i året.

Fra gammelt av har folk i Dalane og Strand kledd seg ut for å skremme Lossi, ei slags vette. Dette ble gjort ved å kle seg ut, som troll eller hekser, med sot i fjeset eller hvite sekker, og gå fra gård til gård for å skremme folk eller be om gaver. I eldre tid var voksne folk med på å gå lossi, men på 1900-tallet ble skikken stort sett tatt over av barn. Lossi-skikken skulle skremme vekk det vonde, og gavene var ment som et lykkebringende offer.

I senere år er lossi-barna ofte utkledd som nisser, men andre former for utkledning brukes også. Å gå lossi vil i dag si å kle seg ut og gå fra dør til dør, synge julesanger og få godteri som belønning. Dette skjer altså om kvelden denne aller lengste natta i hele året.

Så helt til slutt: Når nettene blir lange og kulda setter inn, ta turen til vår Juleby med ungeflokken din. Velkommen!

Les mer om julestemning i Egersund