Turområder

Det bugner at flotte turområder i distriktet vårt. Enten om du vil gå på fjelltur, på grusstier, i skogen eller langs sjøen. Vi har listet opp flere flotte turområder som er verdt å sjekke ut.

Eigerøy Fyr

Denne 4,6 kilometer lange tur/returen starter fra parkeringsplassen ved Eigerøy fyr og går i et nakent og vakkert kystlandskap. Området har en helt spesiell geologi og derfor status som geoparkområde. Magma Geoparks app kan stilne sulten til den mest kunnskapstørstige. For romantikere er dette kveldsturen som belønnes med en vakker og gyllen solnedgangen i vest. Blir du mo i knærne, kan fyrvokterboligen leies for overnatting, med soloppgang inkludert.  

Adkomst: Fra togstasjon, følg rv 42 mot Eigerøy og følg skilt til Eigerøy fyr. På grunn av svært smal vei kan kun personbiler og minibusser kjøre helt ned til parkeringsplassen.

Trollpikken

Trollpikken ble verdensberømt i 2017 da noen bestemte seg for å kutte den ned fra fjellet der den hadde skjult seg i nesten 10 000 år. Landskapet der Trollpikken ligger er i stor grad et kulturlandskap dannet av tradisjonell dyrking og dyreavl. Du kan se gamle landgrenser, gjerder og innsjøer langs stien, og hvis du velger å gå fra Trollpikken og ned til Egersund, får du et unikt innblikk i hvordan dyr og jordbruk har formet landskapet. Familievennlig tur.
Adkomst: du kan velge to måter å komme deg til Trollpikken på:

1: Følg FV 42 fra Egersund togstasjon i retning Krossmoen. Etter ca 2 min ta til høyre inn på Sletteidveien, skilt merket Trollpikken. Kjør til parkeringsplass merket Trollpikken, ca 3-4 min. Følg merket sti (1.9km en vei)

2: Det er også mulig å gå på merket sti til Trollpikken fra Egersund sentrum. Gå opp til Vannbassengan og videre over Veshovda og Mjølhusåsen (Opplev Dalane-stien, ca 6 km).

Den gamle jærbanen

Den gamle Jærbanen mellom Hellvik og Maurholen er tilrettelagt som tur-/sykkelvei. Veien bukter seg mellom og gjennom knauser og berg og et imponerende steinarbeid er lagt ned i den gamle linjen. Flott tur! Parkering i Maurholen og ved Launes.

Maurholen Stasjon: Langs turveien gamle Jærbanen finner du Maurholen Stasjon. I dag leies lokalet ut for overnatting eller private arrangement. Perfekt til sommer- og hagefest med familieaktiviteter og grilling. Kontakt Eigersund Kommune for avtale. Helårsbåndtvang.

Adkomst fra Egersund: følg 502 mot Eigerøy, ta av til venstre før tunnel. Stor P-plass. Skiltet vei.

Vannbassengan

Med sin beliggenhet, natur og brukervennlig tilrettelegging er Vannbassengan i dag et av de mest brukte friluftslivsområdene i Dalane. Området har en rik vegetasjon og flere kilometer med natur- og kultursti. Her vil du finne lysløyper, utsiktspunkt og rasteplasser med gode muligheter for å drive med aktiviteter som jogging, trim, ballsport, sandvolley, grilling og bading. I tillegg finner du en naturfitnessbane ved Låvaberget. På området er det godt tilrettelagt for rullestolbrukere. HC-parkering. Helårsbåndtvang. Eget frislippsområde.

Adkomst: Egersund sentrum, noen få hundre meter i retning Sokndal. Her finner du skiltet som leder deg opp til en stor parkeringsplass og ut i naturen på dette spesielle men flotte området.

Launesfjellet

Middels hard topptur i variert terreng og med jevn stigning. Flott utsikt på toppen mot byen, Eigerøy, til og med Sokndal, Bjerkreim og Nordsjøen. Jernbane- og krigshistorieminner underveis.

Turlengde: 3,9 km, rundtur. Dyr på beite. Les full beskrivelse her.

Adkomst: Fra Rv 44, tar du av ved Eie i Egersund, mot Eigerøy, RV502. Etter 500 meter, svinger du til venstre. Følg skilt til parkering for Den gamle jærbanen.

Auglend

Auglend er et innholdsrikt friluftslivsområde som ligger på sørspissen av Søre Eigerøya. I 1995 ble det kåret til årets friluftslivsområde i Norge. Tidligere var dette en typisk kystgård hvor fiske og jordbruk gikk hånd i hånd – et såkalt kombinasjonsbruk. Innmarken har lune og idylliske grasenger omgitt av frodige lauvskogsbelter. Utmarka står i sterk kontrast med gråe berg og knauser, som er flettet sammen av karrig lyng- og grasmark. Nakne værslitte klippestrender danner randsonen mot havet. Sjøbumiljøet i Vandringshavn er selve hjertet i området. Auglend er et flott turområde som passer for hele familien. Gode parkeringsforhold, natur- og kultur-informasjon, toalett, merket sti mm. Helårsbåndtvang.

Adkomst: Følg Rv. 502, ta til venstre etter Eigerøy bro. Kjør rett frem til endes (P-plass).

Varberg

Området har små naturstier og vei til toppen som har en flott utsikt over byen, innseilingen og distriktet. På toppen er det en kikkert for detaljer i terrenget. Ved foten av Varberg, innerst i Øvre Prestegårdsvei finnes helleristninger eller ruiner fra yngre bronsealder (ca. 1000 – 500 f.kr.). Dette feltet består av 2 skipsfigurer.

Adkomst: Skiltet fra sentrum, 15 min. spasertur eller bil til p-plass 5 min. Egnet for rullestol, men vel bratt for manuell stol.

Lindøy Batteri

Er en gammel kystfestning som ble anlagt i første del av det 16. århundre under Christian IV og nedlagt i 1826. Fortet ligger ved innseilingen til Egersund havn med utsyn til både søndre og nordre sund. Det er restaurert krutthus og kanoner på fortet. Ved foten av batteriet, i sjøen, står aluminiumsfiguren ”Linda” utført av kunstneren Hanny T. Konttinen.

Adkomst: fra sentrum mot Eigerøy, ta til venstre før tunell, deretter til høyre og så til venstre inn Åsanevegen. Kjør gjennom fabrikkområdet hvor det er p-plass. Se etter tretrapp som går skrått opp fra veien.

Mysinghålå

Mysinghålå ligger på Mysingheia, Helleland, ca 20 km fra Egersund sentrum. Fin 10 km lang merket tursti. Dette er et turområde med spennende historie. I over ett år tjente Mysinghålå som et periodevis skjulested for motstandsgruppen Vestige IV fra kompani Linge (”Aakre-gjengen”). Hulen ble innredet med ovn, brisker, bord og vindu. Skjulestedet ble aldri funnet av tyskerne. Videre kan en ta seg fram 2 km til Hestadfjellet hvor en finner restene etter et av trekkflyene som havarerte under operasjon Freshman (tungtvannsaksjonen mot Rukan) under 1. verdenskrig.

Adkomst: fra E39 følg veien mot Mysing og merket løype fra p-plass.

Stapnes

Et turområde med varierte opplevelser i en særegen klippekyst med tilgrensede lyngheier og kulturbeite. Stapnes Fort fra 2. verdenskrig ligger i området og består av bunkere og kanonstillinger. Stapnes Fort var et av de første kystfortene tyskerne bygde i Norge og var et av de få som ble aktivt brukt i kamp mot de allierte styrker.

For fiskeentusiastene finnes det gode sjøfiskemuligheter fra land. Båndtvang hele året. Privat område med avtale om parkering og merka tursti. Det er opparbeidet en kort turvei frem til et restaurert kvernhusanlegg og en liten steinhvelvbru. Brua, Litlå klopp er en del av en gammel ferdselsvei mellom Egersund og Hauge, og stammer trolig fra 1700-tallet. Dette er en rasteplass med mulighet for å strekke på beina, og har i tillegg en fantastisk utsikt over sjøen. Toalett, sittegrupper og kulturminner.

Adkomst: Avkjørselen fra fv. 44 til Stapnesveien er ikke skiltet. Stapnes rasteplass (Kvednavika).