Kategorier
Ukategorisert

Opplev Egersund

Forside » Aktuelt » Opplev Egersund

Opplev Egersund

Egersund sentrum byr på en kjempeflott handlegate med flere unike nisjebutikker på rekke og rad. Du finner flott arkitektur, koselige caféer og spennende restauranter i byen. Eigersunderne er kjent for sin gjestfrihet og er klar til å ta imot deg som gjest. 

Kultur står sterkt i Egersund. Her finner du blant annet et av Norges største mannssangerkor og en spennende kulturskole, midt i sentrum, som har huset mange dyktige talenter. 

Historien til Egersund er en av Norges eldste og strekker seg tilbake til steinalderen. Egersund har en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge. Her kan du vandre blant opptil 160 år gamle trehus på egenhånd eller ved hjelp av byvandringsbrosyren. 

– Vi er svært stolte av trehusbebyggelsen, forteller leder i Egersund Sentrumsforening Vidar Nesheim. 

Flotte forestillinger

Desember måned byr på blant annet julekonsert med Pål Rake i Egersund kirke 20. desember. Gjør deg klar for en times solokonsert med en stor stemme, kjente julesanger, nye melodier og kanskje en god historie. Egersund Arena byr også på ulike forestillinger, som Christmas with Nordic Tenors 6. desember. Som alltid inviteres store og små til førjulsfeiring på Dalane Folkemuseum på Slettebø 24. november. 

– I tillegg er jo Julebyen årets begivenhet, som man må få med seg i desember. Julebyen har fått en spesiell plass hos eigersunderne, og mange gleder seg lenge til denne. Selv liker jeg å gå rundt å kjenne på den herlige atmosfæren og spise de tjukke kjøttpølsene, forteller Nesheim.

Siste dag på julebyen er det duket for julekonsert med Egersund Musikkorps og Egersund Mandsangforening som Vidar selv er en del av.

Aktiviteter året rundt

Egersund er flinke å by på seg selv og har et stort mangfold av aktiviteter.

Kirken arrangerer festivaler for ungdom hele året. I anledningen Barnas dag, kan barna delta på flere aktiviteter som blant annet ansiktsmaling, svampekast og styltegåing. På Høstmarken tar bøndene med seg dyrene til Egersund sentrum. Her er det salg av kortreist mat samt kjekke aktiviteter som melkekonkurranse og hønebingo for store og små. 

Egersund har festivaler som Oktoberfestivalen, Bluesfestivalen, Visefestivalen, Kulturnatt, Fyrfestival, Fiskeriets dag og Egersundugå hvert år. 

– Vi har store og små festivaler som har vært i 10–30 år. Mye av dette er takket være all dugnadsarbeidet som ligger bak. Det er iherdige kjernepersoner som stikker seg frem og alltid er der når det skjer, forteller Nesheim.

Gåavstand til terrenget

Bare 600 meter fra byen er du ute i terrenget. Både de lokale og tilreisende tar ofte turen til den struttende Trollpikken, sjøen eller opp i høyden. 

– I tillegg har Egersund et flott skianlegg og skihytte på Mydland, bare 40 minutters kjøretur fra sentrum. Her er det både oppkjørte og merkede løyper, forteller Nesheim.

Å gå på skøyter er også en morsom ting å gjøre sammen med familie eller venner. 

– Når været tillater det og isen er sikker er det flere steder du kan gå på skøyter. Langavannet er min favorittplass, sier Nesheim.

Historiske farger

Torget i sentrum er et naturlig samlingspunkt med beplantning av blant annet jordbær, krydder og rødkål i pallekasser, malt med farger inspirert fra fargeprosjektet Okka farger. Dette prosjektet gir råd og veiledning for hvordan man velger riktige historiske farger. Flere trehus i Egersund sentrum har gjenoppstått fra grått og hvitt til historierike farger fra blant annet empire- og sveitserstilen, slik bebyggelsen hadde fra 1850–1900 tallet.

Det har blitt utført en grundig fargeundersøkelser i form av fargetrapping på de husene med originalt treverk på fasaden i Storgaten og Elvegaten. En fargetrapp er lagvis avdekking av alle malingslag fra huset ble malt første gang til dagens malingsfarge. Fargene skal matche på tvers av stil og tidsepoker, og resultatet må oppleves på egenhånd. Målet er få hele sentrum i historiske farger.

Om vinteren liker Nesheim å bruke mange av de kjekke spise- og utestedene som byen har å tilby, samt rusle gjennom byen og se på de fargerike trehusene. Men én ting har fått en spesiell plass i hjertet. 

– Jeg liker aller best å bruke naturen i området. Den er unik, sier han.