Kategorier
Ukategorisert

Nyt julemiddagen med ferske lokale råvarer

Forside » Aktuelt » Nyt julemiddagen med ferske lokale råvarer

Julesmak

Nyt julemiddagen med ferske lokale råvarer

Sindre Hetland er en erfaren kokk og lager tre flotte juleinspirerte retter laget med lokale råvarer som pinnekjøtt, ribbe og kalvefilet fra lokale gårder. Bøndene Tor Henning Sleveland leverer pinnekjøtt, Svein Erik Ørsland stiller med svin og Ove Nodland leverer kalv fra sin gård.

– Jeg har laget flott julemat med lokalt kjøtt fra bøndene. Det er klassisk julemat med rødkål og rotgrønnsaker. For å friske opp juletallerkenen har jeg også hentet inspirasjon fra utlandet og laget noen ikke-klassiske tilbehør, forteller Sindre.

Sindre Hetland (24) fra Egersund har kokkefagbrev, og jobber som kokk på Villa 22 i Stavanger. Han har tidligere jobbet som kokk i Frankrike og på Restaurant RE-NAA i Stavanger.

Kokken anbefaler

Ribbe
Server kvalitetsribbe med rødkål, ovnsbakte persillerøtter og gratinert blomkål og en gulrotkrem. Sett av god tid til ribben. Mens du venter, kan du kose deg på sofaen eller bruke tiden med familien på kjøkkenet.

Pinnekjøtt
Det er mye som passer til pinnekjøtt, og her trenger du ikke være redd for å prøve noe nytt. Kokken anbefaler urøkt pinnekjøtt som er godt kokt, og som er blitt litt sprøtt i ovnen. Server med stekte grønnsaker og masse kålrabistappe. Bruk god tid på kjøttet, la det småkoke i opptil 3 timer. De stekte grønnsakene smakes til med litt smør og en god eddik. Kok kålrabi og gulrot til de er møre. Sil av vannet og damp bort overflødig væske. Bruk en potetstapper og mos grønnsakene, ha i smør, fløte, salt og nykvernet pepper.

Kalvefilet
Salt kjøttet godt og legg det i en panne med nøytral olje. La kjøttet bli brunt på alle sider. Ha i smør, hvitløk og timian i panna og skru ned varmen, stek til kjernetemperatur som er 54 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile i 10 minutter. Server ytrefilet av kalv med en jordskokkrem, glaserte rød- beter, stekt minipurre og en salat laget med rosenkålblader.

– Et godt tips for å få den beste julematen med de beste smakene, er å ta seg god tid og bruke litt ekstra smør.

Oppskrifter

Sindres julesaus
Ingredienser:
1 løk
1 tomat
1 stilk stangselleri 1 hel kanelstang
1 hel kardemomme 2 stjerneanis
1 ss hel nellik
1⁄2 ss pepper

Slik gjør du:
Stek og brun løk, tomat og stangselleri i olje. Ha på 1 ss brunt sukker og la den bli karamellisert. Ha i 2 dl rødvin, og kok ut pannen. Ha i 5 dl kyllingkraft, og kok i 2,5 timer på svak varme. Det skal så vidt boble. Sil og smak til med salt, fersk sitronsaft og 2 ss med godt smør. Julesausen passer godt til ribbe, julestek, juleskinke, oksestek og annen tung julemat.

Gratinert blomkål
Ingredienser:
1 stk blomkål
20 g smør
20 g mel
2,5 dl melk
50 g parmesan.

Slik gjør du:
Smelt smør og ha i mel. Stek i 2 minutter på lav varme. Spe på med varm melk under røring, pass på så det ikke klumper seg. Gi sausen et oppkok og småkok i 20 min, Riv i parmesan. Kok blomkål i en separat kjele til den er al dente. Sil av vannet og bland med sausen. Hell over i en ildfast, riv over parmesan og gratiner i ovnen på 200 grader i 10 minutt.

Stekte rosenkål, brokkolini, belgerter, grønnkål med røkte hasselnøtter
Ingredienser:
1 pk rosenkål
1 pk brokkolini
1 pk grønnkål
100g ristede nøtter, f.eks hasselnøtter, pecannøtter, valnøtter

Slik gjør du:
Rens rosenkålen, kast de ytterste bladene, ta vare på de neste fine bladene og kutt resten av rosenkålen i 2. Rens brokkolini og grønnkål. Ha en panne med olje, legg rosenkålen med snittsiden ned og la de steke til de har fått en fin farge. Ha i brokkolini og stek til brokkolinien har fått fin farge. Ha i en spiseskje med smør og grønnkål, og la det småputre til grønnkålen har blitt litt myk. Smak til med salt, hylleblomsteddik og hakkede ristet nøtter. Lag en råsalat med de fine rosenkålbladene som du blander med olivenolje, salt og sitronsaft som du bruker for å dekorere garnityret med.

Gulrotkrem
Ingredienser:
5 gulrøtter
1 dl fløte
2 dl melk
2 ss smør
1 hvitløksfedd

Slik gjør du:
Skrell, kutt og kok gulrøttene i væsken sammen med 1 hvitløksfedd. Has i en food blender etter 30 min og kjør til en glatt krem. Smak til med salt og god eddik.

Kålrot og gulerotstappe
Ingredienser:
1 stk kålrot
2 stk gulrot
150 g smør
2 dl hel melk

Slik gjør du:
Ta kålrot og gulrot, skrell og kutt i terninger. Kok i usaltet vann til de er møre. Sil av vannet og sett kjelen tilbake på lav/etter varme i noen minutter, slik at alt vannet forsvinner. Bruk en stapper og mos alt sammen, mens en tilsetter smør og melk. Smak til med salt, pepper, muskatnøtt og litt bringebæreddik

Ovnstekte persillerot
Ingredienser:
4 stk persillerot
2 stk sitron
100 gram smør
0,5dl soyasaus
2 stk små sjalottløk
1 stk chili
30 g ingefær
1 bunt gressløk
2 stk hvitløksfedd

Slik gjør du:
Skrell og kutt persilleroten i lange staver. Legg i ildfast farm og bland inn saften fra 1sitron, 50gram smør og salt. Stek i ovnen på 210grader i 30min til persilleroten er mør og har en fått en gyllen farge.
Ta det resterende 50gram med smør og smelt i en kjele, fortsett og «stek» smøret på middels varme til det får en gyllenbrun farge og lukter nøtteaktig. Kutt sjalottløk, chili, ingefær og hvitløksfedd i brunoise. Bland sammen med smøret, soyasausen og saften fra en halv sitron.
Ved servering has smør og soyablandingen over persillerøttene, pynt med finkuttet gressløk.

Rødkål
Ingredienser:
1 stk rødkål
1 pk tranebær
2 stk epler
2 dl eplemost
0.5 dl eplecidereddik
1 ss brunt sukker

Slik gjør du:
Kutt rødkål i tynne strimler, og epler i terninger. Ha alt i en kjele å gi et oppkok under lokk, la det småkoke med lokk i 30min. Ta av lokket og la det småputre videre til nesten all vesken er fordampet. Smak til med salt, pepper og juster sukker/syremengden hvis ønskelig.

Glaserte rødbeter
Ingredienser:
4 stk mellomstore rødbeter
1 stilk timian

Slik gjør du:
Legg rødbetene i en ildfast form og bland med salt, olje og timian. Dekk den ildfaste formen med aluminiumsfolie og bak på 180grader i 3timer. Ta ut og skrell rødbetene og brekk de i fine serveringsbiter. Ha rødbetene 1ss smør og litt vann i en kjele. Varm opp og kok til smøret og vannet har dannet et tykt belegg rundt betene, koker det for mye slik at vannet fordamper vil det bare bli smør liggende igjen i kjelen. Pass på å rør slik at hele rødbeten blir dekket. Ta av varmen og smak til med pepper og salt.

Den beste julematen
– Et godt tips for å få den beste julematen med de beste smakene, er å ta seg god tid og bruke litt ekstra smør, avslører kokken.

Julematen skal være overkommelig å lage, og det er viktig å kose seg med familie og venner under matlagingen. Vi er heldige som bor midt i Rogalands matfat og har derfor mye å velge i av gode råvarer.

– Jeg lar meg inspirere av det jeg finner lokalt, og går ofte på butikken og tar med meg det som ser mest innbydende ut. Det har mange fordeler å kjøpe kjøtt fra bonden. Du får snakke med han, og du får alltid samme gode kvalitet og en har god kontroll. Dette er god julemat som mange liker, sier Sindre.

Les mer om julestemning i Egersund